Napi ige

Mert ahogyan megmarad az új ég és az új föld, amelyet én alkotok - így szól az Úr -, ugyanúgy megmaradnak utódaitok és a nevetek is. (Ézs 66,22)

 

Milyen szolgálatok vannak?

Gyülekezetünkben az alábbi egyházi (kazuális) szolgálatok vannak:

 

Esketés

Megházasodni annyit jelent: elkötelezni magunkat egymásnak, és fogadalmat tenni az Úr Isten előtt, hogy jóban-rosszban, bőségben és szűkölködésben egy fiatal pár kitart egymás mellett. A házasságkötés egy megismételhetetlen eseménye a fiatal felnőttkori életnek, melynek során két ember eggyé lesz, s létrejön egy új, szoros szeretetközösség: a CSALÁD. A család minden egészséges társadalmi berendezkedés alappillére, mely szükséges a gyermekek egészséges felnevelkedéséhez, mely biztonságot és megnyugvást ad a benne élőknek. Éppen ezért biztatunk minden fiatalt: a házasság szent kötelékében kötelezze el magát párja mellett, esküdjenek meg egymással.

Egyházunkban a házasságkötés feltétele, hogy az egyik fél evangélikus legyen és mindketten meg legyenek keresztelve. A házasság megáldását a fiatal pár a lelkészi hivatalban kérheti. 


Keresztelés

Szülők, akik szeretnék keresztény hitben nevelni gyermeküket, kérhetik a lelkészi hivataltól megszületett gyermekük keresztelését. A keresztelés nincs korhatárhoz kötve, így keresztelését kérheti felnőtt ember is, aki megtért Istenhez.

A keresztelés alapfeltételei:

• valamelyik szülő evangélikus legyen,

• szülők és keresztszülők is legyenek megkeresztelve.


Konfirmáció

A megkeresztelt és hitben nevelt gyerekek 7 éves koruktól járhatnak gyülekezetünkbe hittanórákra, melyben mélyíthetik ismeretüket és hitüket. 13 éves korukban, amikor “konfirmandus korúak” lesznek, eljön a konfirmálás ideje. A konfirmáció magyarra fordítva megerősítést jelent, azaz a kis fiatal evangélikus most már tudással és ismerettel a birtokában megerősíti Istenbe vetett hitét.


Lelki gondozás

Jézus Krisztus Urunk ezt mondta az embereknek: “Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve. és én megnyugvást adok nektek.” Mt 11,28

Mindannyian kerülhetünk olyan élethelyzetbe, vagy nézhetünk szembe olyan nehézségekkel, melyeket nem tudunk egyedül hordozni. Ilyenkor nincs biztosabb út, mint az Úr elé vinni gondjainkat és a Szentírás tanításaihoz fordulni.

Van lehetőség ezen felül személyes lelki gondozásra, négyszemközti beszélgetésre. A lelkészt köti a lelkészi titoktartás.


Temetés

Megszületésünk óta tudjuk: egyszer mindannyian elhagyjuk ezt az árnyékvilágot, és visszatérünk Teremtőnkhöz, a mi mennyei Atyánkhoz. A halál mindig szomorú esemény, hiszen egy köztünk lévő eltávozik az élők sorából. Hiányozni fog jelenléte, nevetése, szeretete, gondolata. Egyházunk temetési szolgálata keretében lelkészünk elkíséri a halottat utolsó útjára, és hálát ad Istennek a gyászolók nevében is, hogy megajándékozott minket elhuny szerettünkkel, és rajta keresztül annyi boldogságot, szeretetet kaphattunk általa. De a halál lezárta az időt, véget ért a megtérés lehetősége, nem lehet változtatni már az Istenhez való viszonyon.

Az egyházi temetés igényének bejelentése a lelkészi hivatalban történik, ahol a hozzátartozónak személyesen kell megjelennie. Egyházunkban nem tartunk külön gyászmisét, hanem a temetést követő vasárnapon, délelőtt 10 órakor kezdődő istentiszteleten imádságot mondunk az elhunyt emlékére.


Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2022. december »
december
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Reformáció emlékév

2017. LUTHER 500 - Reformációi emlékév programjait az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő pályázati támogatásából valósítottuk meg. A programok részletes beszámolói a Galériában tekinthető meg. Köszönet a támogatásért!