Reformáció 500 - Az Erdélyi reformáció és a magyarság nyomában 2017. szeptember 19-23.

Reformáció 500 emlékév alkalmából a Harangszó Alapítvány jóvoltából, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében, a Reformáció Emlékbizottság által meghirdetett jubileumi programok támogatás keretében elnyert pályázat alapján valósulhatott meg ez az utazás. A támogatással lehetőséget kaptunk a Brassó melletti csernátfalui evangélikus testvér gyülekezetünk meglátogatására, és velük közösen a Brassó környéki reformáció emlékhelyek felkeresésére. Az utazás továbbá lehetőséget biztosított magyar vonatkozású erdélyi emlékhelyek meglátogatására, főhajtásra is. Ez úton is köszönet illeti a csernátfalui testvéreket, önzetlen szeretetükért, egymás iránti megbecsülésükért, magyarságuk töretlenül elkötelezett, óhazához hű megtartásáért, Istenben vetett hitükért. Jó volt veletek, jó volt közöttetek! A kirándulás programjait a Harangszó Alapítvány részéről pályázaton elnyert Emberi Erőforrások Minisztériuma, Emberi Erőforrások Támogatáskezelő REB-17-PROG-0349 azonosító számú támogatásából valósíthattuk meg.

Erdély 2017

Az Erdélyi reformáció és a magyarság nyomában 2017. szeptember 19-23.

EMMI és EMET logo

A kirándulás programjait a Harangszó Alapítvány részéről pályázaton elnyert Emberi Erőforrások Minisztériuma, Emberi Erőforrások Támogatáskezelő REB-17-PROG-0349 azonosító számú támogatásából valósíthattuk meg.

 

A reformáció Erdélyben

Erdélyben a reformáció első jelei az 1520–30-as években mutatkoztak, elsősorban a szász városokban, 1527-ben például I. János király rendelettel tiltotta el a nagyszebenieket a „lutheránus eretnekség” terjesztésétől. Ugyancsak az ő jelenlétében tartották 1538-ban a segesvári hitvitát Szántai István kassai iskolamester és Szegedi Gergely ferences szerzetes között, a döntőbíróságot pedig Adrian Wolphard kolozsvári plébános, püspöki vikárius és Kálmáncsehi Sánta Márton gyulafehérvári kanonok vállalta. Szántai lutheránus tanai annyiban győzedelmeskedtek, hogy a király békében hazaengedte őt, a döntőbírók pedig a reformáció pártolóivá váltak.


Brassóban a külföldön tanult iskolamester és nyomdász, Johann Honter foglalta először írásba a reformáció programiratát 1539-ben, majd a következő években a megújított igehirdetés, a Szentírásra alapozott tan és a vizitációkon ellenőrzött egyházfegyelem a környező barcasági gyülekezetekben is elterjedt. Jeremias Jekel brassói plébános nősülésével adta jelét a reformáció melletti elkötelezettségének. Honter 1543-ban a Reformatio ecclesiae Coronensis (A brassói egyház megújítása) c. könyvben foglalta össze az eredményeket, az ebben rögzített egyházi életgyakorlatot más szász városok is átvették, és az országgyűlés is elfogadta. 
A Partiumban néhány év késéssel indult meg a hitújítás, 1545-ben azonban a környék prédikátorai már zsinatot tartottak Erdődön, ahol az Ágostai Hitvallás módosított szövegét fogadták el. 


Kolozsvárott a Wittenbergben tanult Heltai Gáspár plébánossá választása (1544) jelzi a reformáció kezdetét, a megújított hitgyakorlatot mind a szász, mind a magyar prédikátorok és iskolamesterek követték. Heltainak Georg Hofgreffel együtt fenntartott nyomdája 1550-től sorra jelentette meg a reformáció irodalmának legfontosabb kiadványait: ágendáskönyvet, Luther kiskátéját, énekeskönyvet stb. Ugyancsak Heltai szervezte meg a bibliafordító munkaközösséget Kolozsvártól Baranyáig, műhelyében jelent meg a teljes Újszövetség és az Ótestamentum fontosabb könyvei.

(Sipos Gábor Az erdélyi református egyház múltjából)

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. április »
április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Reformáció emlékév

2017. LUTHER 500 - Reformációi emlékév programjait az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő pályázati támogatásából valósítottuk meg. A programok részletes beszámolói a Galériában tekinthető meg. Köszönet a támogatásért!